Cred ca, in virtutea titlului acestui site, am gasit un subiect demn de a fi primul postat.

Privind tot ce s-a intamplat in Romania dupa alegeri, ma intreb cati oameni inteleg ca de fapt protestele din weekend-ul 21-22 ianuarie 2017 sunt de o superficialitate penibila… Da, sunt constient ca probabil ai ridicat din sprancene intr-un mod ce parca spune ca gandesti: “Uita-te la asta! Scrie de parca ar fi platit de PSD…”

Ei bine, nu.

Gandeste-te putin la motivul protestului si reactiile ce au fost publicate in presa! Hai sa facem un mic desfasurator…

1 – Au avut loc alegerile prezidentiale. Actualul presedinte al Romaniei a fost votat cu o vasta majoritate, avand in vedere ca prezenta la vot a fost probabil cea mai mare de la Revolutie in coace.

2 – Guvernul ilegitim de la momentul respectiv, condus de Victor Ponta nu a fost inlocuit decat in urma protestelor implicand incidentul din Clubul Colectiv. Acest lucru ar fi trebuit sa poata fi in prerogativele noului presedinte inca de la intrarea in vigoare

3 – Au avut loc alegerile locale, castigate in mod vadit de PSD. De ce? Ei bine, aceasta este alta poveste.

4 – Au avut loc alegerile parlamentare, castigate iar, in mod vadit, de catre acelasi PSD.

5 – “Seful” PSD, actualmente si principalul om din Parlamentul Romaniei, a avut cea mai mare influenta in numirea noului guvern.

6 – Guvernul numit de PSD a pornit o initiativa de a legaliza “iertarea” fraudei printre politiceni, pe motiv ca se supraaglomereaza inchisorile. Merita mentionat ca toti pliticienii vinovati de frauda si abuz in serviciu au primit, in general, condamnari fara executare.

7 – Au inceput protestele pentru a stopa asemenea initiative legislative din partea guvernului, legalizate prin intermediul ordonantelor de urgenta.

8 – Presedintele Romaniei se alatura protestelor si este luat in vizor de catre “Seful” PSD ca si factor perturbator al procesului legislativ normal.

Ok, acum sa vedem ce este in neregula aici. Si nu, nu are de a face decat factual cu ordonanta de urgenta pentru care au iesit atati oameni in strada.

Romanii se pare ca nu inteleg ce pervertire a Statului de Drept a avut loc in 2003, o data cu modificarea constitutiei. Ignoranta a fost mare cand, de dragul unor mici detalii foarte publice, Statul de Drept a fost transformat dintr-unul Democratic, in unul in care nu mai exista impartirea puterilor in Stat.

Chiar nu te-ai intrebat de ce Presedintele nu poate numi membrii Guvernului? Nu te-a mirat ca suntem condusi prin Ordonante de Urgenta? Nu te-ai revoltat cand ai aflat ca Parlamentul dicteaza atat numirile de Judecatori cat si orice altceva important in tara?

Trebuie sa ai putina educatie civica pentru a tine minte ca Statul ar fi trebuit sa fie impartit in 3:

  • Puterea Legislativa – Parlamentul
  • Puterea Executiva – Presedintele si Guvernul
  • Puterea Judecatoreasca

Teoretic, Guvernul este numit de Presedintele ALES, Parlamentul este cel ce aproba legile sau le trimite inapoi guvernului pentru reeditare, iar Judecatorii asigura buna respectare a legilor, inclusiv de catre politicieni. Poate nu mai tii minte, dar, inainte de 2003, daca Parlamentul refuza de 3 ori propunerile Presedintelui Romaniei pentru membrii Guvernului, acelasi Presedinte putea convoca prin referendum demiterea parlamentului si alegeri anticipate. In plus, orice numire sau lege initiate de oricare din forurile Legislativ si Executiv erau supuse dreptului de Veto al Presedintelui.

De ce? Pentru ca la functia de Presedinte al Romaniei se considera ca pot candida oameni integrii, alesi in cel mai unilateral mod posibil.

Practic, in momentul de fata, Romania este o pseudo-democratie condusa de catre Parlament.

Ai putea spune ca Parlamentul este compus din oameni alesi unilateral. In cazul asta te invit sa citesti legea electorala. Poate asa ai sa intelegi de ce costa atat de mult locurile pe listele partidelor mari… Mai exact, un candidat independent priceput dar sarac, fara sustinerea unui partid, nu are nicio sansa de a ajunge in parlament. Iar politicienii corupti tot ajung in acest for de conducere ascunsi pe listele de partid, in spatele unor oameni ce poate merita sa ajunga acolo si primesc votul populatiei. Just check it out!

Deci, in momentul de fata, Guvernul este numit de Parlament (plin de politicieni corupti, imbogatiti din afaceri cu Statul). Judecatorii la fel. Legile pot fi date pe banda rulanta de catre Executiv (a carui membrii nu i-a nimeni, de fapt, ci au fost numiti). Presedintele devine “factor perturbator” daca ia vreun fel de pozitie politica de putere sau are orice fel de initiativa legislativa (pro sau contra unei legi).

Pana la urma, ce rost are sa protestezi impotriva simptomului unei boli, cand de fapt infectia este in cu totul alta parte?

Va urma.