Pentru cei ce nu au reusit inca sa citeasca romanul “1984”, probabil ca actualele miscari din PSD par o revolutie la nivel de Partid, o constientizare a unor membrii asupra faptului ca domnul Dragnea a luat-o razna si ca responsabilitatea lor este de fapt catre Poporul Roman, nu catre interesele personale ale marilor afaceristi ce fac profituri exorbitante din “afacerile cu Statul” la preturi exagerate si, conform legislatiei recent schimbate, fara licitatie.
Cum am spus, aceasta impresie ar trebui sa fie valabila exclusiv pentru cei ce nu au citit respectivul roman. Restul poate reusesc sa vada dincolo de mascarada si sa inteleaga ce genii de marketing (fara niciun fel de sarcasm) lucreaza pentru PCR. Pardon – PSD.
Daca ai trecut vreodata prin ideile expuse de Huxley in cartea “1984”, poate ai retinut o idee extrem de importanta de acolo: dedicarea membrilor de partid nu este catre tara, catre propria constiinta sau binele propriu, ci catre Partid. Partidul (scris mereu cu majuscula) este cel ce le ofera stabilitate si bunastare membrilor sai de inalta pozitie, pe spinarea populatiei generale, dar doar atata vreme cat omul este dedicat exclusiv Partidului. Orice miscare, orice gand, trebuie sa fie indreptat spre binele general al Partidului, iar membrii PSD demonstreaza acest lucru mai bine decat orice alt partid aflat la guvernare din 1945 in coace.
PSD, precum Partidul descris de Huxley, este cel care gaseste dusmani peste tot si-i arata cu degetul, in timp ce ei insisi fura din Bugetul National sume exorbitante prin intermediul contractelor pentru lucrari sau investitii publice (desi in carte este vorba de mimarea razboiului). NIMENI din PSD nu este independent si nu iese din linia de partid. De asemenea, PSD mimeaza si intreprinde orice actiune necesara pentru a ramane la putere, fara nicun fel de constiinta populara. Pare ilogic, de domeniul Stiintei si Imaginatiei? Dar hai sa vedem cateva exemple.
1 – In urma cu cativa ani, domnul Ponta a admis indirect ca PSD are o masina de furat voturi. Acum, in schimb, vine cu un mesaj nationalist, ca si cum el nu ar fi fost niciodata in postura domnului Dragnea.
2 – Domnul Dragnea a pornit, ca imagine, de la a fi detinatorul absolut al puterii, dar acum pare un prostut care nu are idee ce este puterea reala, inclinat spre greseli puerile. Iarasi, aici intervine in ajutor ceva cultura beletristica. Mai exact Sun Tzu, cu a sa carte “Arta Razboiului”, aplicata in materie de politica. Domnul Dragnea a fost sfatuit de cineva Genial sa faca pe prostul, pentru a fi subestimat de oponenti. Hai, recunoaste – ai fi capabil/a sa te iei serios de un om nebun? Nu. Asa ca el face pe prostul, in timp ce isi continua politica de hotie chiar sub ochii oamnilor ce il subestimeaza.
3 – PSD a creat Partidul Romanaia Unita (PRU) pentru a absorbi si neutraliza alegatorii satui de prostiile lor. In acesti mod, in loc ca acele 5% din voturi sa mearga la partidele serioase, acestea au mers acolo unde nu au putut participa la niciun fel de schimbare. Aceeasi metoda a fost folosita de Partidul inventat de Huxley pentru a scoate la iveala elementele revolutionare din randul populatiei si a lua masurile necesare pentru a-I neutraliza.
4 – Exact precum in cartea “1984”, domnul Dragnea si specialistii sai in manipulare au inventat un inamic imaginar: Statul Paralel. Ei controleaza tot, se plang ca sunt neputinciosi, ostracizati si marginalizati de catre o putere superioara, cand de fapt este doar un exercitiu de imagine prin care incearca sa creeze in ochii prostimii (alegatorilor lor) un inamic comun, in stilul in care si Trump a facut-o pentru a ajunge la putere. Iar asta in ciuda faptului ca toate sectoarele decizionale din Statul Roman sunt detinute fara echivoc de PSD. Cei ce s-au sinchisit sa citeasca Constitutia Romaniei stiu prea bine ca Presedintele are puteri extrem de limitate, in ciuda faptului ca, teoretic, Guvernul si puterea executiva ar trebui sa-I fie subordonate.
5 – Domnul Ponta pare ca a dezvoltat o constiinta si vrea sa se separe de linia de Partid generala. Exact ca in cartea “1984”, este, de fapt, o miscare de distragere a atentiei. Cum spuneam la Punctul 3, exista un scop foarte bine stabilit pentru aceasta aparenta “iesire din front”, dar mai multe detalii gasesti mai jos.
6 – PSD este partidul maimutelor bine dresate ce voteaza la comanda Marelui Conducator. Daca mai tii bine minte, in urma cu cativa ani PSD a cerut revotarea unei legi, deoarece proprii parlamentari au vortat in unanimitate Pentru, fara sa o citeasca sau sa stie ce voteaza, ci doar pentru ca cineva le-a ordonat din greseala sa spuna Da in loc de Nu la acea lege. Da, vorbesc serios. Este vorba de votul asupra Legii Pensiilor din data de 19 Octombrie 2010.
Acum hai sa dezvoltam putin punctul 5.
Aceasta simulare de scindare nu este decat o incercare a PSD de a o indeparta pe doamna Viorica Dancila de pe postul de Prim Ministru.
Aceasta a fost propusa doar in gluma, domnul Dragnea fiind constient ca va fi refuzata si urmand ca apoi sa numeasca pe cineva mai calificat. Scopul era ca a doua persoana propusa sa fie una cat mai calificata pentru postul de Prim Ministru, in timp ce domnul Dragnea si intregul PSD puteau sa urle din toti rarunchii ca Presedintele Romaniei nu are in colimator interesele nationale si ca lucreaza impotriva binelui tarii. Dar doamna Viorica Dancila a fost acceptata de domnul Presedinte Iohannis, iar PSD nu ii putea retrage sustinerea politica fara a-si pierde credibilitatea in fata prostimii. Pentru cei ce cunosc Constitutia Romaniei, Primul Ministru poate fi revocat doar in urma unei condamnari penale sau, de catre Parlament, prin pierderea majoritatii care a numit respectivul Prim Ministru (ei o numesc “pierderea sustinerii politice in Parlament”, dar acest lucru neaga separatia puterilor in Stat). Nicio alta metoda de demitere nu exista, iar demisia doamnei Dancila ar insemna o puternica lovitura de imagine pe care PSD si-ar da-o singur.
Deci, mergand pe acel Modus Operandi aparut la punctele 3 si 6, PSD mimeaza o scindarea, cand de fapt cei ce-l urmeaza pe Ponta o fac tot in interesul PSD. Tine minte: nimic nu se intampla in PSD fara a avea ca centru de atentie binele Partidului si a celor ce-l controleaza (adica toti membrii sai).
In acest ritm, urmatorul pas va fi unul cat se poate de simplu: demiterea doamnei Viorica Dancila pe motiv de pierdere a sustinerii politice in Parlament. Pasul urmator va fi o reimpacare a celor doua parti ale PSD, desigur, pentru a numi pe cineva mai calificat pe postul de de Prim Ministru, dar pastrand curata imaginea domnului Dragnea si a PSD. Astfel, oameni foarte bine inchegati ca si comunitate de interese ca si membrii de Partid, urmeaza o coreografie bine coordonata, invatata in multitudinea de ani in care au fost la putere, pentru a indeplini nu ordinele Marelui Conducator, ci pentru a-si sustine propriile interese.
Mai mult de atat, la finalul spectacolului, PSD va arata atat precum Partidul reprezentat de un Prim Ministru capabil, cat si ca o forta reactionara ce se autoechilibreaza, mimand foarte bine ca exista vointa alt fel decat cea de Partid in membrii sai. Si de fapt… este doar un alt circ atat de previzbil…
Just wait and see!
Kripto out.
P.S. – Orice greseli de tipar se datoreaza faptului ca acest text este scris in timp ce merg catre birou, cu transportul in comun.