Se stie deja ca Barbatii si Femeile au tendinte spre infidelitate. Asta este un “dat” instinctiv, genetic, nu un “pacat” (cum este definit de epoca romantica a Cretinismului).
Partea cea mai interesanta este ca tendinta de a dori parteneri multiplii este provocata exact de impunerile Romantismului Religios (pana si “50 Shades of Grey” este bazat pe el), chiar daca tot el il transforma intr-unul din Tabuurile social-respinse.
Dar hai sa vedem cum am ajuns la aceasta concluzie!
Cand vine vorba de a avea parteneri multiplii, motivele contemporane ale ambelor sexe tind sa para diferite, desi, in esenta, pornesc din acelasi loc: nevoia de auto-apreciere. Doar perspectiva proprie difera, deseori pana la complementaritate.
Pentru asta, este de ajuns sa folosim un termen imprumutat din razboaiele medievale: Cucerirea. Urasc acest termen, deoarece implica a folosi forta, inducere in eroare si metode cat mai inventive pentru obtine ceva dorit, in mod exclusiv unilateral, de catre Cuceritor. Obiectul cucerit poate detine ceva ce doreste cuceritorul, indiferent ca este vorba de resurse (siguranta, bani, placeri intime) sau pozitie strategica mai buna (acces catre noi cuceriri). Asta in cazurile in care nu este vorba doar de nevoia de a demonstra propria capacitate de a Cuceri, alimentand exclusiv propria mandrie.
Desigur, exista si situatii in Istorie cand au existat negocieri si o Cetate, in loc sa fie Cucerita, a dus negocieri pentru a deveni Vasala, platind o Rascumparare (o aventura de o noapte), Tribut (Sugar Daddy) sau Schimb de favoruri (sex-buddies). Dar pana si aceasta strategie se aplica mult prea defectuos relatiilor interumane.
In general, Cetatile au cautat sa investeasca in sisteme de aparare din ce in ce mai sofisticate. Insa si tehnologiile utilizate au evoluat, de la cele ce implica forta (artilerie indirecta) la unele ce implica rabdare (secarea sursei de apa, surparea zidurilor) si pana la cele ce implica inselatoria (spionaj, falsificarea documentelor, motivatii mincinoase).
Hai, recunoaste ca seamana enorm cu experienta ta in materie de relatii cu final nefericit!
Revenind…
Barbatii invata inca de tineri ca o Femeie TREBUIE “cucerita”. Asta le spun in mod repetat Literatura Romantica, Societatea (online si offline), Mass-Media si Filmele. Daca nu sunt in stare, tind sa fie ostracizati si batjocoriti de ambele sexe. Asa ca ajung fie sa intre in relatii fara niciun fel de exercitiu a ce inseamna asta (am dezvoltat anterior acest subiect si-l voi mai aborda), fie sa invete ce si cum sa faca pentru a trece cu succes de defensivele si mult prea comunele “teste” feminine.
In schimb Femeile invata, in timp, ca nu tot ce arata fain si/sau minte frumos se baga si in gura. Din nefericire, in urma unei multitudini de dezamagiri si abuzuri (de la minciuni primite inca din adolescenta doar pentru a-si desface picioarele… pana la cele de o duritate oribila, fizica si/sau mentala din partea parintilor si/sau partenerilor) mult prea multe dintre ele ajung sa vada partea intima a relationarii ca pe o obligatie. Prin urmare isi creaza cetati mentale, teoretic menite sa le protejeze de pretendentii nedemni. Un Cuceritor are nevoie fie sa fie foarte capabil in a impresiona, fie sa urmeze ritualuri extrem de stricte pentru a avea acces in interior. Si, chiar si atunci, accesul ii va fi limitat.
Insa, cine doreste o interactiune naturala, se va feri mereu de acele cetati. Da, exista destul de multi barbati ce isi doresc (deseori fara sa isi dea seama ei insisi) relationari naturale, fara teste, fara conditionari. Acestia, cand intalnesc o minte inchisa intr-o Cetate, prefera sa se retraga, deoarece, chiar si inconstient, percep ca orice efort de a trece de zidurile ce li se pun in fata le-ar eroda propria personalitate. Asa ca prefera sa caute locuri mai deschise, unde se simt in largul lor.
Deci, singurele persoane ce mai raman interesate de acele Cetati extrem de bine fortificate sunt… Cuceritorii (despre ale caror motivatii am mentionat mai sus).
OK, stiu ca te intrebi ce naiba are toata analiza asta cu Infidelitatea.
Ei bine, ideea este ca, atunci cand un animal este pus intr-o situatie pentru prea mult timp, devine dependent de ea. Se aplica de la pesti la pasari, mamifere, primate, sub forma Reactiilor Conditionate si Adaptarii la Mediu, doar ca la oameni se aplica si la nivel Social.
Barbatul – Este educat toata viata ca TREBUIE sa Cucereasca, sa Impresioneze, sa obtina atentia si afectiunea sexuala. Este un efort continuu (facut pana si de animale) la care, daca renunta, se simte… gol. El are nevoie sa simta ca este dorit datorita eforturilor pe care le-a facut repetat multa vreme.
Femeia – Este educata sa caute validare in aprecierea si dorinta sexuala a altora. Fara ea, simte, la nivel animalic, ca ar fi defecta. Ea are nevoie sa se simta dorita pentru eforturile pe care le face in fiecare zi pentru a fi atractiva.
Cand oamenii sunt in relatii, oricat ar fi de fericiti, au nevoie sa simta implinirea acele impulsuri invatate in timp. Oricat ai avea o atractie fata de partener/a, nevoia ramane. Aceasta este extrem de puternica in special la persoanele ce, lungi perioade de timp, fie au fost singure, fie in relatii in care nu au simtit implinire datorita unei stagnari emotionale, de complenetaritate si/sau sexuale.
Prin urmare avem nevoie de flirt, deoarece este atat in natura noastra ca animale non-monogame (in virtutea procreerii cu genetica sanatoasa), cat si in educatia neoficiala legata de sexualitate. Oricare ar fi ideile promovate de Biserica si “romantele clasice”, aceasta nevoie exista indubitabil. Exista persoane ce, dupa ce au adunat o experienta destul de expresiva pentru sine, sunt fericiti in relatia cu cineva cu experienta asemanatoare si pot ajunge la monogamie, insa acestea sunt cazuri extrem de rare.
Infidelitatea poate ajuta enorm la descoperirea lucrurilor ce ne reprezinta (si care nu), la evolutia mentala. Insa, pentru aceasta evolutie, este nevoie sa si invatam lectii din acele experimente. A le percepe doar cu o atitudine de teribilism nu duce decat la o Dependenta de Instant Gratification. A le obtine prin minciuna fata de persoana cu care se intampla (omiterea faptului ca ai o alta relatie, complimente sau gesturi doar cu scopul de a obtine sexul, a te preface ca esti altceva decat esti) sau fata de sine (sexul ca mod de a te percepe pe sine mai bine in loc de interactiune, obiectificarea persoanei dorite sau a propriului trup, ipocrizia) nu au niciun fel de efecte pozitive. Decat poate daca… iti asumi propriile greseli.
Inchei aici acest articol destul de neortodox. Daca doresti sa stii mai multe, contacteaza-ma aici sau pe instagram: DateTrainer.