Povestea măștii.

M-am gândit și răzgândit dacă să scriu aceasta poveste, deoarece pare doar un Pitch de vânzări. Dar, până la urmă, este adevărul și nu este vina mea că oamenii tind să nu mai aibă încredere în descrieri din cauza suprasaturării cu reclame și texte de vânzări mincinoase și/sau exagerate.

Așa că, iată povestea, cât mai pe scurt.

Am avut norocul sa ajung in Grecia chiar înainte de înăsprirea regulilor de călătorie, împreună cu familia. Acolo am observat că persoanele din mediul de Servire purtau măști transparente, menite să minimizeze riscul infectării persoanelor cu care intră în contact. Partea interesanta a Măștilor Transparente se vedea la fiecare interacțiune, deoarece nu doar ca ne protejau pe noi, ci permiteau o respirație mult mai lejeră si puteam interacționa și prin micro expresii.

Am cumpărat și noi 4, pentru adulții din grup. Din nefericire, la întoarcerea în România, am descoperit lucruri deranjante:

1) Acel model de Protecție era prea mic pentru mine, neacoperindu-mi eficient nasul.

2) Protecția oferită celor din jur este limitată de unghiul deschis la care stă zona de protecție.

3) Modelul este, de fapt, destinat Industriei Beauty dinainte de Criza, pentru ca machiajul aplicat să nu fie afectat de respirația Make-Up Artistului/Artistei si pentru a evita respirația directa pe client/a.

Încurajat de Parteneră, cumnată și chiar și fetița mai mare, am început să studiez ce fel de opțiuni transparente mai există pe piață, rolul și modul de protecție oferit de diverse modele de măști și vizete, dar și dezavantajele pe care le implică fiecare. Încercam să găsesc o modalitate nouă de a îmbina avantajele unui Design eficient ca protecție, transparent, ușor de purtat pe termen lung, reutilizabil și a cărui producție nu necesită mașinării extrem de specializate (de tipul lucrului cu Textile, Termo-formare sau Injecție).

Dezavantajele Măștii:

– Provoacă supraîncălzire datorită umidității din respirație și căldurii respirației.

– Provoacă iritații, motiv pentru care extrem de mulți oameni doar se prefac că le poartă (sub nas, sub bărbie). Aceleași iritații fac marea majoritate a purtătorilor să le atingă des, ceea ce neagă foarte grav scopul lor.

– Impresia extrem de răspândită că masca îl protejează în principal pe cel ce o poartă. Asta adaugă la motivația de a nu o purta în mod corect, în virtutea ideii ”Ce e treaba altuia dacă eu mă protejez sau nu?”

– Foarte puține măști, chiar si cele ce trec ”Testul Lumânării”, sunt cu adevărat impermeabile. Deci, dacă le rearanjăm, tindem să luăm pe degete particule umede, apoi să le împrăștiem peste tot.

– Măștile Reutilizabile pot fi spălate, dar nu pot fi refolosite imediat. Deci, dacă avem o criză de tuse sau strănutăm, trebuie să o schimbăm imediat cu una nouă sau curată.

– Masca așezată foarte bine blochează destul de mult respirația, deci nu poate fi purtată de persoanele ce fac efort (Sportivi si alte categorii), femei însărcinate, oameni ce au deja probleme cu plămânii.

– Datorită tensiunii puse pe elastice, irita urechile la purtare pe termen lung.

– Căldura ce se acumulează în interior este eliminată pe la marginile măștii, motiv pentru care se aburesc ochelarii.

– Datorită costurilor extrem de umflate, multe persoane preferă sa poarte aceeași mască de unică folosință pe termen îndelungat. Am întâlnit câteva persoane ale căror măști de unică folosință erau atât de tocite încât li se vedea gura prin ele. (Mulțumesc celor ce au acceptat să le fotografiez masca, în scop de exemplificare!)

Dezavantajele Vizetei:

– Deoarece se sprijină pe frunte, aerul cald din respirație provoacă aburire în zona superioară, blocând vederea. Asta se întâmpla datorită capacității reduse de a ventila zona superioară.

– Vizetele cu ramă de ochelari nu mai permit purtarea ochelarilor.

– Datorită umidității din respirație ce condensează pe materialul transparent, pe acesta se depune praful și Vizeta trebuie spălată. Dar măcar se poate reutiliza imediat.

Cu aceste lucruri în minte am analizat și ce ar trebui să facă un Scut (denumire aleasă deoarece Designul meu nu este nici Mască, nici Vizetă):

1) Să fie transparent (util pentru ședințe, dating, școală, servire și orice activitate beneficiază de mimica facilă).

2) Sa permită respirația cât mai ușoară (pentru efort  în locuri aglomerate, fitness, femei însărcinate, bătrâni, persoane cu probleme de respirație).

3) Să poată fi util chiar și când vizibilitatea materialului scade datorită depunerilor de praf.

4) Să aibă o forma ce folosește impermeabilitatea materialului pentru a retine si, in cel mai rău caz, reorienta tusea și strănutul departe de obiecte și interlocutori, chiar și când îi atingem exteriorul cu degetele (eventual pentru a o rearanja la o mișcare prea bruscă).

5) Să poată fi purtat pe termen cât mai lung fără a simți nevoia de a-l atinge.

6) Să fie confortabil.

7) Să fie reutilizabil și ușor de igienizat rapid o data la maxim 4 ore sau în caz de tuse sau strănut.

8) Să poată fi reprodus cu mijloace mult mai puțin specializate.

9) Să aibă un preț de producție cât mai accesibil, preferabil la nivelul unei Vizete ieftine și bune.

10) Să nu poată fi purtat incorect într-un mod mai comod decât cel corect.

După 4 zile de gândit și proiectat, am ajuns la un Design ce părea bun… pe hârtie. După încă 2 zile de testări am descoperit că era extrem de defect, deși oferea mare parte din protecția necesară. Revenind la bancul de lucru, am reușit să găsesc problemele, sa reproiectez întregul mecanism și 6 mockup-uri mai târziu, am obținut un model pe 3 dimensiuni (mare, medie și mică) ce satisfăcea cat mai multe din elementele cele pe care mi le impusesem.

Singurul sacrificiu de Design pe care a trebuit sa-l accept a fost sacrificarea unei părți a esteticului pentru a favoriza comoditatea purtării, eficiența protecției și costul mic de producție. Dar, personal, consider ca este un compromis ce merită.

Primul lot a fost făcut din banii proprii, pentru o serie de oameni ce aveau nevoie. Dar, deoarece posibilitățile mele financiare sunt destul de reduse, caut ajutor financiar pentru a duce acest Proiect 100% Românesc la nivel European. Ideea de bază este să ofer Patentul la un preț modic acelora ce vor să-l producă, pentru a oferi modelul cât mai multor oameni ce au nevoie de el. Așa s-ar evita preluarea lui de către cineva axat exclusiv pe profit. Nu îmi este jena sa admit că nu mi-ar prinde nici mie rău acel profit modic oferit de Patent, din care aș vrea să-mi pot finanța singur proiecte viitoare de aceeași natură.

Șansele sunt destul de slabe, dar… un pic de Speranță nu strică. Nu?

PS: Susținerea familiei a fost esențială pentru a trece peste hopuri și unele reticențe tipic-românești (cel puțin în București, deschiderea fiind mult mai mare în afara lui). Nu am cuvinte să vă mulțumesc pentru încurajări și entuziasm… (știți voi cine sunteți).