Orice mână de ajutor poate schimba ceva. E de ajuns să o oferi.


Românii vor sa se schimbe ceva, dar de la sine. Să aibă ei idei, dar altcineva să se ocupe de planificare și eforturile de punere în practică a respectivei idei.

Motivul principal – ideea că, dacă nu poți afecta Societatea la nivel ridicat, degeaba încerci. Nimeni nu vrea să își asume vreun risc sau responsabilitate dincolo de a apăsa câteva taste și, deseori, doar a da click pe un buton de Like și, extrem de rar, un Share. Văd asta de la ședințele de proprietari de la bloc până la pseudo-inițiativele de pe orice plan al Socialului, inclusiv la locul de muncă (la mine se aplică mai puțin, deoarece muncesc cu oameni și șefi cărora nu le este teamă să își exprime ideile constructive).

Totuși văd această lipsă de implicare de când am început proiectul Designului Scutului M…

http://facebook.com/scutul.m

Câtă vreme doar stai cu mâinile adânc înfipte în sân, nimic nu se va schimba!

Exact în virtutea acestei mentalități am ajuns să caut metode alternative de a rezolva unele probleme. Scutul M este doar cea mai recentă și de actualitate inițiativă. Și totuși, sunt un om relativ normal, cu un loc de muncă normal, cu un salariu din care pot cel mult să mă descurc, fără a-mi permite extravaganțe. Am ajuns la limita superioară a investiției – 105 Scuturi M produse exclusiv din fonduri proprii, destinate experimentării (primele aproximativ 10 au fost probe) și oferirii către apropiați.

Dar știu că ideea are potențial!

De ce e necesară căutarea de asemenea alternative? Deoarece suntem tratați conform proverbului: „Prostul te coboară la nivelul lui și te bate cu experiența.” Mai exact, ne este vârâtă pe gât doar o singură soluție (Masca de orice natură, doar pe modelul medical să fie), ca și cum aceasta ar fi singura existentă, deoarece ESTE MULT MAI UȘOR SĂ CONTROLEZI O POPULAȚIE CE SE BATE PRO ȘI CONTRA UNEI SOLUȚII SINGULARE IMPERFECTE, ÎN LOC SĂ CAUȚI ALTERNATIVE CU ADEVĂRAT CREATIVE PENTRU REZOLVAREA REALĂ A PROBLEMEI.

Așa că de 3 săptămâni caut susținerea financiară pentru a duce Proiectul la nivel cel puțin Național. Știu că este o alternativă extraordinară la Măști și Vizete, chiar dacă mă lovesc de ignoranța celor ce ar avea puterea să-l aducă în prim plan. Mai ales în Romania ar fi o idee bună, deoarece este un Design 100% Românesc, cu Elemente Sociale luate în considerare (în principal având în vedere Copiii, Profesorii și mediul de Servire), fără a veni dintr-un mediu personal cu finanțe la îndemână sau o Corporație în spate.

Nu stau cu mâinile în sân, dar nici nu pot să fac mai mult decât un efort continuu. Trimit prezentări, fac experimente și îmbunătățiri, caut investitori.

Și totuși, dacă mai mulți oameni (în special Părinți) ar face fiecare cate un mic efort, CEVA se poate schimba.

Moment de promovare:

Scutul M chiar este construit pentru ceea ce Politicienii noștri ar numi „oameni de rând” (mă refer la Politicienii cu bun simț). Este pentru mine, deoarece nu vreau să mă mai scarpin pe față, vreau sa pot respecta persoanele din jur prin protecția pe care le-o ofer, fără a sacrifica prea mult din confort. Și, în plus, este extraordinar pentru persoanele ce au nevoie de mimică facială în viața de zi cu zi. Și pentru cei și cele ce merg la sală. Iar copiii au și dormit cu Scutul M pe față, când am fost la drum lung.

Revenind:

Mă uit cu o oare care scârbă la ce „alternative” se promovează la TV. De exemplu ProTV publicase un reportaj despre un fel de botniță cu pretenții de Mască Transparentă, produsă undeva în Vestul Europei, la prețul de 7 euro / bucată. Comparativ, Scutul M permite o aerisire mult mai bună, are transparență mult mai plăcută, nu te sufocă, nu îți irită fața și urechile, este mult mai ușor de reigienizat, iar dacă ar fi produs în serie, nu ar costa mai mult de 2 euro + TVA (aproximativ 11.5 lei / bucată, mai ieftin decât o Vizetă sau decât 8 Măști de unică folosință, la utilizare corectă pe parcursul a 2-3 zile).

După feedback-ul pozitiv din partea a diverse persoane ce au primit la purtat modelele evoluate în timp, am încercat să contactez diverse Companii cu angajați ce intră permanent în contact cu publicul. Scopul era de a introduce o mică cantitate pe piață, iar din eventualul câștig să dezvolt mai mult conceptul și să motivez începerea Producției de Serie. După Silentio Stampa ce a urmat e-mail-urilor mele, am încercat să contactez inclusiv Partidele: PSD, PNL și USR, în vederea unei sponsorizări (cu contract, eventual pentru a le folosi ca Materiale de Campanie). Nu am primit nici măcar din partea acestora vreun răspuns.

Între timp am dorit să prezint Proiectul pe Kickstarter, GoFundMe sau Indeigogo, în speranța de a găsi cei 6200 euro necesari pentru a duce Scutul M mai departe. Dar am descoperit că România nu are niciun fel de lege care să gestioneze acțiunile de tip Crowdfunding. Am încercat și o platforma din românească, dar se pare că am nevoie să îndeplinesc două condiții: să fiu Persoană Juridică și să am deja un sistem de producție deja pus la punct, astfel încât să vând Scuturile M în avans (lucru pe care nu-l pot garanta potențialilor cumpărători fără să am deja toți banii în cont).

Deci, ca cetățean Român ce trăiește din munca proprie de la 9:00 la 17:30, nu am nicio posibilitate de a lua, cu adevărat, frâurile doar în mâinile proprii.

Alte eforturi făcute au fost să lucrez suplimentar, în timpul liber, pentru un Producător ce, în schimbul respectivelor lucrări, va acoperi costurile ștanțelor Producției de Serie. Scopul a fost să le suport prin eforturi proprii pentru a nu include prețul lor în cel al Scuturilor M ce vor fi produse, făcându-le astfel și mai accesibile pentru doritori.

Piedici…

Problemele de care mă lovesc sunt aceleași pe care presupun că le-au avut și alte inițiative particulare, chiar dacă unele s-au dovedit că nu aveau mediul necesar implementării.

1) Inerție mentală – Incapacitatea umană de a gândi în afara educației primită cu forța. Nu mă refer la Școală, ci la MSM (Main Stream Media, a.k.a. Mass Media, de la Presă la Radio și TV).

Simptomele constau, inițial, în veșnica întrebare despre Filtru (destul de ușor contrată cu o cutie de Măști de pânză pentru Copii, pe care scria foarte clar că nu oferă niciun fel de protecție).

Al doilea simptom ține de deschiderea din partea superioară a Scutului. Din fericire, un domn Turc a punctat foarte bine două lucruri: „Dacă toată lumea poartă mască, nu are cum să ajungă ceva acolo. Și dacă ajunge sus, intră și în ochi, unde nici masca nu ajută.” (Afirmație făcută în cadrul prezentării Scutului M la o Școală Privată.)

2) Conformism – Este un curent relativ recent în România, implementat de Corporații. Atunci când venitul tău poate fi afectat de nerespectarea unor Standarde de Socializare impuse, tinzi să nu mai ai niciun fel de inițiativă, să nu-ți mai asumi niciun fel de risc dincolo de ce Standard Acceptate.

Văd asta zilnic la Strix (motanul meu), pe care l-am condiționat să nu mai înfigă ghearele și colții. El știe că, dacă dă ges instinctului de a apuca cu ghearele sau dinții jucăria pe care i-o flutur prin față, jocul se oprește. Problema este că, datorită acestei condiționări, nu mai este în stare să vâneze nici măcar o muscă.

Așa este condiționarea Corporatistă.

3) Mândrie – Atunci când vrei ca orice acțiune a ta să aibă efecte majore și asta nu se întâmplă, tinzi să lași capul în pământ data viitoare. Te simți mic și neputincios, fără să-ți dai seama că poate ai încercat să muști mai mult decât puteai mesteca.

Problema este că, datorită Mândriei, majoritatea oamenilor doresc sa fie EI/ELE în mijlocul atenției, deci acceptă să facă parte dintr-un Colectiv doar dacă joacă un rol extrem de important. Ei bine, asta folosesc Partidele, prin intermediul MSM, pentru a te provoca să votezi ce vor, chiar dacă, gândind la rece, ai vedea că te mint fățiș.

Deci, dacă știi pe cineva ce ar putea să ajute, spune-i despre Scutul M! Interesează-te și tu de alternative. Întreabă-mă orice ai nevoie să știi despre Design!

Nu pot schimba lumea de unul singur. Și refuz să o fac împreună cu cineva ce are ca unic interes Profitul de pe urma disperării noastre, a oamenilor normali.